Laatste nieuws

 


 

JUBILEUMJAAR 1989 - 2019

Wij Shanty koor Compagniezangers

bestaan reeds 30 jaar.

Door de jaren heen, hebben wij zeer vaak opgetreden  

met veel succes, in binnen- en buitenland.

Veel van onze trouwe koorleden zijn al lid

vanaf het opstarten in 1989

Ons Jubileum vieren is dit keer geen festival,

maar een gezellig etentje met onze vrouwen.

Verdere deails volgen nog.

 


 

 

 

Ons allerlaatste en beste nieuws

Onze voorlaatste dirigent Joost Doodeman heeft onze vele maanden in 2015 geholpen om zonder vaste dirigent toch als shanty koor op niveau te blijven en zelfs nieuwe shanties in te studeren. Na vele optredens onder zijn leiding begon ook bij hem weer een goed gevoel te komen.

Hij heeft ons eind september toegezegd om bij ons te blijven. "wij hebben Joost weer in de gelederen

 


 

MOE MAAR VOLDAAN.

Wij hebben een goed festival neergezet.

Al de uitgenodigde groepen en koren,

waren op hun best, met mooie optredens.

Van alle kanten kregen wij complimenten.

Heerlijk gegeten van ons Captains Dinner

voor alle koorleden en muzikanten en

 de vele bezoekers die spontaan mee gingen eten

om maar niets te missen van de optredens.

 

ALLE MEDEWERKERS EN VRIJWILLIGERS

BEDANKT


 

 

 

1989   JUBILEUMJAAR  2014

shantykoor

"COMPAGNIEZANGERS"

bestaat 25 jaar

en geeft een geweldig

JUBILEUM SHANTYFESTIVAL 

bij

Café Brakeboer

Oosterhaven 30 in Medemblik

op 20 september 2014

op 2 podia's met totaal 28 optredens

11 bekende shanty koren/groepen

o.a.

Paddy's Passion

Scheepsfolk

Armstrong's Patent

Unicorn

Shantycrew Buitenboord

Shanty Jack   UK

Ken Stephens    UK

Andijker Havenkoor

Roaring Fifties

Enkhuizer Sjappetouwtjes

Compagniezangers

 

aanvang 16.00 tot 23.30

 

GRATIS TOEGANG

 meer informatie over ons festival

mail  t.delooper@quicknet.nl 

 

 


 

 

 

 

 

Martien Tijburg

 25 jaar actief voor Compagniezangers

Niet alleen de Compagniezangers vieren dit jaar het 25 jarig jubileum. Ook voor muzikant Martien Tijburg valt dit jaar een feestje te vieren. Martien verzorgt de muzikale begeleiding van het koor al sinds de allereerste repetitieavond.

Martien Tijburg is muzikant in hart en nieren. Hij maakt al zijn hele leven muziek en speelt in verschillende muziekgroepen, waaronder zijn zelf opgerichte band (met John Kuiper) Unicorn (www.unicornmuziek.nl)

Het hoofdrepertoire van Martien ligt in de Folkmuziek en de Shanties. Via een muziekcollega en tevens de allereerste dirigent van het koor, Ton de Brouwer, werd hij 25 jaar geleden gevraagd om met zijn accordeon te komen spelen op de eerste repetitieavond van het Zeemanskoor.

Van de eerste repetities kan Martien zich nog wel het een en ander herinneren. Bijvoorbeeld dat het direct wel goed zat met het aantal leden. Arend Jansen sprak de mensen ‘gewoon’ aan op straat om bij het koor te komen. In die tijd waren shanty’s erg populair en er ontstond meteen een leuk aantal leden.

Andere momenten die hij zich kan herinneren zijn de vele gezellige tripjes naar binnen- en buitenland, bijvoorbeeld naar Bristol en Hull. Voorzanger Niek Commandeur, die vaak voor de muziek uit, zijn lied letterlijk voordroeg aan het publiek. Men smulde hiervan. Maar ook de vele opgedane contacten en vriendschappen met de koorleden en mensen daaromheen, bijvoorbeeld Shanty Jack en het koor in Wangerooge waar zijn band Unicorn nog steeds elk jaar speelt. 

En natuurlijk denkt Martien terug aan de opnames van de cd’s voor de Compagniezangers, waarvan de laatste door hem zelf is opgenomen in Midwoud , Martien’s woonplaats.

Martien is gek op het koor. Het samenwerken met de verschillende dirigenten, die hem altijd zijn gang hebben laten gaan. De rauwe, krachtige stemmen van de koorleden die zo goed passen bij de werkliederen en dan nog het plezier maken. Met de Compagniezangers is het altijd lachen geblazen.

“Die 'mannen onder elkaar sfeer’

dat zou ik voor geen goud willen missen"


 

 

 

Omkoperij en steekpenningen.

Zaterdag 17 augustus waren de Compagniezangers in Den Helder; de Visserijdagen. Wij waren weer uitgenodigd om mee te doen met het Jutters Vis-tival. Het mooie aan dit festival is met name de omgeving. De haven, marinemuseum, diverse werven; echt de omgeving waar de met zoutwater doortrokken compagniezangers zich thuis voelen. Helemaal als het in tegenstelling tot de Helderse standaard eens niet regent.

Alert als we zijn hielden wij een goed oogje op onze omgeving. Vooral omdat er een jury rondliep die een mooie tweede en eerste prijs zouden uitdelen. Nadat wij tweemaal drie kwartier hadden gezongen werden we , ondanks de gemiddelde leeftijd , toch licht nerveus. De ontknoping naderde. Tot onze schrik zagen we een koorlid twee envelopjes richting jury schuiven, deze werden zonder blikken of blozen geaccepteerd. Dit riekte naar onraad, muiterij! Kielhalen riepen er een paar.

Gelukkig was de realiteit anders. De organisatie – die alles werkelijk perfect voor elkaar had en zelfs de meest hongerige compagniezangers tevreden had gemaakt- gaf de jury op voorhand een bedankje, uitgereikt door een koor dat buiten mededinging  meezong. Erg onschuldig allemaal dus.

Ondertussen ging de jury verder met het uitspreken van haar bevindingen  en bleek dat wij niet in de top 2 voorkwamen. Een Jutters Vis-tival is blijkbaar iets anders dan een shanty festival.  Er was een grote diversiteit aan koren.

Het piratenkoor “Voorwaarts Voorwaarts” ging met de eer en pegels huiswaarts. Goed voor deze mensen. Hun papagaaien, houten benen en piratenzakdoeken  kwamen beter tot hun recht dan onze vaalrode broeken. Ze zongen op eigen wijze shanty’s die door een groot deel van het publiek goed werden gewaardeerd.

Rest de compagniezangers en aanhang niets anders dan een volgende keer nog ruiger over de hoge zeeën te verhalen. Nog één keer een touw over de schouder en van je:   hey ho-hey ho.

Eén van de Quinze Marins


 


 

Shanty koor COMPAGNIEZANGERS op de Oosterhaven

 

BORSTCRAWL

Het is niet niks als de ware langeafstand zwemmers in Stavoren in het IJsselmeer springen om dan 22 km. richting Medemblik zwemmen. Veel golfslag -tot iets van een meter-  trotseren, en vanwege de pittige wind er gemiddeld 7 uur over doen en dan totaal uitgeput aankomen. Gelukkig worden zij daar uit het water getild worden door 2 mariniers, krijgen een warme handdoek van Marjan en dan............

Een optreden van de Compagniezangers uit Medemblik, een shanty koor, deze keer op het ponton vlakbij de finish op, dus dan wil je wel.

Wat was het een mooie dag, zéér veel bezoekers, prachtig weer. Er was weer van alles te doen op de Oosterhaven, met diverse stoommachines, brandweer demonstraties, vers gerookte vis en veel gezellige terrassen. Er kwamen zelfs mensen de huizen uit om buiten nog beter te luisteren.

Veel publiek heeft ons aangehoord, meegeklapt en gezongen.

De organisatie heeft een formidabele waterweek neergezet, chapeau 

Een mooie dag zo tijdens het enige echte openwater kampioenschap Nederland.

 


 


 

De Raddraaiers

 

Shanty festival “Perron Zee”

IJmuiden   1 juli 2013

Café Kruiten

Op het grote terras met veel luisteraars, waren 3 totaal verschillende koren uitgenodigd hun beste beentje voor te zetten. Het enthousiasme van de koren zorgden voor steeds meer mensen die kwamen kijken en luisteren. Velen stonden daar met een biertje in de hand te genieten. De Compagniezangers uit Medemblik mochten het festival openen, ging bijna goed, klein euvel bij de accordeonist, draadjes- gelukkig geen steekje- los. Vele mensen kwamen los en begonnen mee te zingen, het schitterende weer was daar mede debet aan.

De Landlubbers uit Obdam maakten dat kleine kinderen, die er ook waren, bij moeder op schoot klommen. Wat zag het Piratenkoor er stoer en soms griezelig uit, maar wat uit al die kelen kwam, was niet mis. Geweldig gezongen , goede performance met mooie nieuwe liedjes en ook nog goed bewerkt. Helemaal  in de smaak van al dat publiek.

De Raddraaiers uit IJmuiden, die het geheel georganiseerd  hadden klommen het podium op om met vele stemmen en dito instrumenten -zelfs een drumstel en tuba ontbrak niet- het festival een zetje te geven. Wat een geluid, beweging en uitstraling. Zo zou het moeten gaan. Heerlijk. Aan het einde van de middag, ieder koor had 3 maal opgetreden, kwamen de moedige onder het publiek in beweging en werden er diverse polonaises ingezet.

Laat ik duidelijk zijn, dit was een  goed festival, wat een spontaniteit van de toehoorders.

Met dank aan de organisatie, die met diverse bonnetjes de koorleden  helemaal verwende.

Koorlid Compagniezangers.


 


 

De echte boegbeelden van de Compagniezangers

SAIL DEN HELDER

Boegbeeld: het belangrijkste gezicht, de belangrijkste woordvoerder van een organisatie ...

 

Met markante koppen en stuk voor stuk woordvoerders met zang en desgewenst snedig commentaar, de compagniezangers zit er vol mee.

SAIL 2013, DEN HELDER

Al  meer dan een half jaar was het bekend dat de organisatie van Sail Den Helder ons, de Compagniezangers uit Medemblik, had uitgenodigd om het nautische gebeuren nog meer zoutgehalte te geven. Dat was geen probleem, wij laten ons immers graag horen en onze boegbeelden staan graag vooraan. Vrijdag 21 juni was het zover. We konden rond 11.30 uur aanmonsteren. Sail had namelijk in samenwerking met de marine een prachtig draaiboek geschreven. De Compagniezangers kregen met koffie, broodjes en wat lekkers eerst een uur de tijd om aan Sail Den Helder te wennen. Vervolgens werden we gezamenlijk met een bus vervoerd en konden we zonder onnodige ballast aan de gang, deze bus bracht ons ook weer terug. Jammer voor de organisatie dat juist de 21st  in de boeken komt als een dag met zware buien, onaantrekkelijk voor publiek en daarmee ook voor alle anderen. Gelukkig echter voor Sail Den Helder trokken onze boegbeelden zich niets aan van regen en wind en hebben wij gedurende twee sessies ons beste zeiltje voortgezet. Volgende keer weer, beter weer,nog een keer. 

                                          Sail smaakt naar meer

 


 


 

LEIDEN

Compagniezangers met voorzanger Gerbrand

 Shanty festival   "Naar Zee naar Zee"

 

1 juni 2013, verslag Leiden (of was het Lijden): 

              Met de Compagniezangers naar de sleutelstad.  Ik wist het ‘s ochtends al: een boottocht, 2 optredens, muzikanten  en Joost de dirigent erbij, het kon niet veel beter. We werden ter plaatse zelfs lekker gemaakt met voor ons onbereikbare broodjes. Al met al beloofde het een prachtige dag te worden. En natuurlijk kwam dit helemaal uit, volgende keer wil ik weer mee.

De organisatie had haar best gedaan met een mooie samenstelling van het festival. De compagniezangers en onze trouwe begeleiders zagen en hoorden het gezelschap van Seyl & Treyl,  The Ballina Whalers, Les Souillés de FdC, Armstrong’s Patent, Rumor di Mare en Act of Mutiny. Een gezelschap waar we ons met recht aan konden meten. Iedere groep haar eigen repertoire, insteek en sound. Of je nu naar een koor met begeleiding of een band die zelf muziek maakt luistert, een klein gezelschap A capella hoort zingen, meestal is het gewoon mooi en valt één en ander gewoon op zijn plaats. Zo ook de compagniezangers. Natuurlijk vielen wij mede op door onze ondefinieerbare, roodachtige broeken. Niet dat we de enige met dit type broek waren, ik heb de hele dag door meerdere personen in soortgelijke broeken gezien. Potentiële compagniezangers?, ik weet het niet, kon dit ook niet altijd vragen. Het viel gewoon op maar wellicht heeft dit dan weer te maken met mooie ideeën over ledenwerving en andere ronselarij. Het waren gelukkig niet alleen de broeken waardoor we opvielen: de kou maakte onze liedjes over woeste zeeën, ontberingen aan boord en een zekere behoefte aan beschutting bij vriendelijke dames zeer begrijpelijk, ik begon er zowaar in te geloven en dan ga je vanzelf nog mooier zingen. Ik weet gewoon dat het publiek dit ook voelde. In elk geval ook onze gewaardeerde oud zanger Karel, bij wie ik zelfs een kort moment warme chocomel op zijn tafel zag staan……

Gelukkig werd het terug richting onze eigen zee weer warmer.

Groet,

Een compagniezanger.