Optreden in LEIPZIG


Fantastisch concert van de Compagniezangers in het Gewandhaus in Leipzig.

 

De Compagniezangers weten nu hoe het voelt te mogen optreden in een van de beroemdste concertzalen van Europa: het Gewandhaus van Leipzig.

Hoe ze daar terechtkwamen? Ze waren uitgenodigd voor een internationaal zeeliederenfestival, samen met de Franse groep Pavillon Noir en het Seemannschor Hamburg. Thema was: Eine Musikalische Weltreise. Het repertoire van het koor was daarop afgestemd, ze kozen voor liedjes in het Nederlands, Engels, Frans en zelfs in het Zweeds.

Naar Leipzig was al een wereldreis op zich. Op tweede paasdag vertrokken ze al om 6.00 uur in de ochtend, om negen uur later in het hotel te arriveren. Gelukkig waren ook de vrouwen uitgenodigd en heerste er een uitstekende, maar toch ietwat gespannen sfeer in de bus.  Nadat de bagage in de kamers was gebracht, was het snel omkleden en op naar het Gewandhaus voor een gezamenlijke repetitie en soundcheck. Na het eten begon het programma al om 19.00 uur. De Franse groep beet het spits af en daarna kwamen  de Compagniezangers. Ze hadden allerlei visuele elementen aan hun optreden toegevoegd, die met wisselend succes, maar zeer zeker tot plezier van het publiek over het voetlicht werden gebracht. Daarna volgde een optreden van het zeemanskoor uit Hamburg, zeer gedisciplineerd, maar wel muzikaal. Toen kwam de pauze. Het koor was tevreden, maar had het gevoel, dat het beter moest kunnen. Of het nu kwam door de genuttigde consumpties, zal nooit helemaal duidelijk worden, maar het lukte. Na de samenzang gingen ze tevreden naar buiten. De mannen waren dorstig geworden. En een café in een Duitse stad moest toch niet moeilijk te vinden zijn. Dat viel wat tegen, maar uiteindelijk vonden de mannen en vrouwen een plek, waar ze wat konden drinken en nog wat zingen. Gelukkig was het hotel op loopafstand…

Dinsdagmorgen hadden de Compagniezangers nog tot twee uur de tijd om de stad te bekijken. Uiteraard werd de Thomas-kirche, waar Bach begraven ligt en Mendelssohn de Mattheus Passion nieuw leven inblies, niet overgeslagen. Maar de Kaffee mit Kuchen lieten ze ook niet aan zich voorbijgaan.

De bus stond klaar bij het Gewandhaus en chauffeur André loodste iedereen weer naar binnen. Exact om twee uur ging het  weer richting Medemblik. Rond 23.45 uur nam iedereen moe, maar voldaan afscheid.

En de volgende dag stonden de Compagniezangers alweer paraat in kasteel Radboud om de opening van de tentoonstelling “Enteren” muzikaal te ondersteunen. Bikkels zijn het.